نمایش كهن ترین نقاشی دیواری صدر اسلام در موزه ملی ایران

نمایش كهن ترین نقاشی دیواری صدر اسلام در موزه ملی ایران

سایت رسمی سیامك یزدانجو: نقاشی دیواری مشهور به «تپه تاكستان» نیشابور كه در زمان جستجوهای موزه متروپولیتن در نیشابور كشف شده بود، در سالن اصلی موزه ی دیرینه شناسی و هنر دوران اسلامی موزه ملی ایران به نمایش درآمد.


به گزارش سایت رسمی سیامك یزدانجو به نقل از ایسنا، كرم میرزایی - مسئول موزه دیرینه شناسی و هنر دوران اسلامی- با بیان این كه این نقاشی دیواری كه روی گچ كشیده شده، نمایان گر مرد سوار بر اسب با شاهینی بر دست و خرگوشی آویزان به زین است، اظهار نمود: به اعتقاد پژوهشگران، این نقاشی، احتمالاً یكی از امرای سامانی را به تصویر كشیده یا صرفاً یك نگاره ی نمادین با مضمون سنت شكار در این دوره را یادآوری می كند.
وی توضیح داد: مرد "قوشچی" جزو كهن ترین نقاشی های دیواری بعد از اسلام در ایران است كه در هنگام جستجوهای موزه ی «متروپولیتن» نیویورك در نیشابور كشف شد. این نقاشی، نمایشگر یك صحنه ی شكار مربوط به سده ی سوم قمری است كه در محدوده ی تپه ی تاكستان نیشابور به دست آمد.
او با بیان این كه این نقاشی در كادر مربع مستطیلی با بلندی۱۴۰ سانتی متر و پهنا۱۲۰ سانتی متر ساخته شده است، بیان كرد: ساختار نقاشی سواركار نیشابور صرف نظر از صورت مَرد، با خطوط محیطی پر رنگ و قلمی محكم و استوار روی گچ كشیده كه یادآور نقش برجسته های دوره ساسانی است.
وی با تاكید بر این كه بررسی های انجام گرشده روی این نقاشی نشان داده است كه سواركار، افسار یك اسب را با یك دست گرفته و با آرامش مركب خودرا هدایت می كند و روی دست دیگر وی یك شاهین نشسته، اضافه كرد: نقاش، اسب را كه در حال تاختن است، واقعگرایانه تر از سوار كار ترسیم كرده و سوار را با كلاهی قبه مانند بر سر، جبه ای ابریشمین بر تن، با اجزای لباس و تجهیزات و همین طور ساز و برگ بسیار غنی نشان داده است.
به قول مسئول موزه دیرینه شناسی و هنر دوران اسلامی، این مرد كه چهره اش تخریب شده، دو شمشیر و سه تسمه ی چرمی مرصع است كه از كمربند وی آویخته است. روی زین اسب پوششی از پوست پلنگ با حاشیه ی گوهر نشان و جزئیات كاملی از نقش های آذینی روی جبه با گل های چهار برگ محاط شده در دایره ها و نقش شبیه خط كوفی روی بازوبند دیده می شود.
جبرییل نوكنده - رئیس موزه ملی ایران – نیز درباره ی این اثر نفیس و منحصر به فرد اعلام نمود: بعد از گذراندن مراحل لطمه شناسی، حفاظت، مرمت و استواری بخشی در تالار صدر اسلام موزه دیرینه شناسی و هنر دوران اسلامی نمایش داده شد.
بنا بر اعلام از روابط عمومی موزه ملی ایران، این اثر متعلق به دوره ی سامانیان است كه به شماره ی موزه ۳۲۸۱ در تالار صدر اسلام موزه ی دیرینه شناسی و هنر دوران اسلامی موزه ی ملّی ایران به نمایش درآمده است.






منبع:

1398/06/21
20:31:54
5.0 / 5
1461
تگهای خبر: ساز , نمایش , هنر
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
سیامک یزدان جو
موضوع های سایت رسمی سیامك یزدانجو